Filmajánló

Filmek, sorozatok

Ryan Közlegény Megmentése (Saving private Ryan)

Valószínűleg mindenki számára az első igazán hitelesnek tűnő világháborús etalon - később követte több másik is, de az első talán ez volt. A történet talán bugyutának hat, de egyes részeiben tudtommal valóban megtörtént eset. Alapját elvileg Frederick Niland őrmester, a 101. Légiszállítású Hadosztály tisztjének történetén alapszik, akinek később igazoltan két testvére meghalt Normandiában, míg a harmadikat halottnak hitték Távol-Keleten. Így felsőbb utasításra Nilandot hazarendelték volna a frontról, ami noha hónapokkal elhúzódott, de végül megtörtént - ahol a tévedések részben pozitív vígjátéka során összefutott elhunytnak hitt testvérével, a keleti frontról. Hogy ez, vagy bármely más részlete volt-e az igaz pont, esetleg egyáltalán nincsen valós alapja - végül is mindegy. A lehetőségekhez képest hihetetlenül látványos és pontos - hatású. A hatás katonai részéért egy személyben egy nyugalmazott százados a "felelős", bizonyos Dale Dye. A film csatajelenetei iszonyatosan hiteles hatást keltenek, nem meglepő módon a korabeli felszerelések mindegyike replika és/vagy hamis utánzat (a Tigrisek például áthegesztett felépítményű jugoszláv T-34-esek voltak, amit utólag más filmekben is felhasználtak). A filmben rengeteg mára híressé vált mellékszereplő jelenik meg - Matt Damon, Vin Diesel, Tom Sizemore, Edward Burns, Giovanni Ribisi. A film nem hibátlan, de háborús film kedvelőinek kötelező darab - minden mai, látványos és hitelesnek ható világháborús film őse.

 

Elite alakulat (Band of Brothers)

Az eredeti Robert F Sink ezredes és az őt alakító Dale Dye

A sikeres alapokon tovább fojtatódott a Spielberg-Hanks kapcsolat - itt Tom Hanks már mint társ-rendező szerepel, nem mint színész. A hitelességért felelős Dye százados is kap egy kisebb ám fontos szerepet a filmben ő a légiszállítású ezred parancsnoka Robert F Sink ezredes.  A cast zöme egyébként ismeretlen figurákból állt, utóbb többen befutottak - legtovább talán az egyik főszereplő Winters századost alakító Damien Lewis jutott. A filmben feltűnt még pár érdekes karakter - csak az érdekesebbeket vegyük át. Rövid szerepben feltűnt Michael Fassbender (valószínűleg nem ez indította be a karrierjét) és a mindig "Jóbarát" David Schwimmer is (tőle különösen érdekes, hogy egy ilyen ellenszenves figurát alakított egy ilyen erősen kialakított jófiús image-dzsel). A film számomra legnagyobb csattanója nálam Carwood Lipton őrmestert alakító Robert Wahlberg színészi munkája. Ok, egyrészt ő Mark Wahlberg bátyja, de egyben az első tini-zenekar, a New Kids on the Block egykori énekese is. Miből lesz a cserebogár...

A filmsorozat számomra érdekes részlete, hogy minden részt más-más rendező készített el - ez mára nagy divattá vált. A jelenetek eléggé rendben vannak, a körítés hiteles, amennyire az lehet, kötelező darab.

Generation War (Unsere Mütter, unsere Väter 2013-)

Új fiú a porondon. Az igazi erejét a tény adja; a film német rendezés, a német eseményekről, eredetileg németül. Hosszú idő után talán az első hitelesen ábrázoló film a "bűnös nemzet"-től. A mű meglehetősen hitelesen ábrázolja az akkori állapotokat - nekem külön  hatásos volt a front és a hátország részletes bemutatása, ki, hogy éli meg az eseményeket. A sorozat 5 gyerekkori barát-testvér élethelyzetét mutatja be a háborús éveken keresztül - kit hogyan formál a környezet, az események. Lesz akiből vak náci válik, van aki kollaborál, van aki lázad. A film testvérpárosa pedig küzd a fronton az életéért, ott nincs nagyzolás, nincs náci eszmerendszer, csak a rögvalóság és a félelem. Hatásfoka nagyon jó - nekem jobban bejött, mint a két emlegetett elődnél. Mini-sorozat, de nem egyszerű darab, kell hozzá kitartás. Erősen javasolt mű.

Harag (Fury)

Minden valamire való hollywoodi legenda kiveszi a részét a téma kitárásában; ez Brad Pitt saját vállalása. Ami egyébként ezzel együtt eléggé rendben van. Nekem vegyes érzéseim voltak, a film maga nem nagyon tetszett, csak utóbb, leülepedés után maradtak meg belőle pozitív érzések. Ilyen a tankon belüli érzelmek, összhatások bemutatása. A tucatnyi félreértés, indulat és a mégis jelenlévő bajtársiasság, szükség esetén önfeláldozás képessége. Senki sem akar itt meghalni, de tudnak, ha muszáj. Külön piros pont a főszereplők emberi bemutatása: a főszereplő tank régi személyzete nem gáncs nélküli lovagok gyülekezete. Gyilkolnak fegyvertelen nácit, örömmel lesik, amint 5 német vadász hősiesen belehal hazája védelmében egy 3-500 fős támadó kötelékkel szemben vívott egyenlőtlen küzdelemben - "Sosem volt jobb melóm...". Nem rossz, de azért van jó sok hibája. A film fő koncepciója a háború ama értelmetlenségére mutat rá, hogy pár nappal, héttel a háború vége előtt milyen dilemmákkal nézett szembe egy fronton harcoló egység - minek tenni a dolgod, ha már mindennek vége?

Leghosszabb nap (Longest day)

Az egyetlen film, amit eleddig nem láttam, de sokszor belebotlottam az évek során. 60-80-as évek hangulatában készült, inkább kalandfilm jellegű háborús, "A hid túl messze van"-hoz képest jóval szerényebb sztárparádéval, de azért a korban eléggé ismert színészekkel. Értelemszerűen a D-nap partraszállási eseményeivel foglalkozik. Henry Fonda és Sean Connery - két későbbi legenda - is szerepelt a filmben.

Stalingrad (1993)

Egy brutálisan jó, de lassú film Németországból. Szereplői nem hősök, nem barbárok, csak katonák, menekülők, esendő emberek, akik keménynek mutatják magukat. A háború eseményei minden karakteren változást idéznek elő, a legtöbben megcsömörlött, mozgó gépekké váltak, de akad pár vakhitű náci is. A hideg, téli jelenetek olyan nyomasztónak hatnak még ma is, mint a hólétől elnehezült rongyaikban botorkáló emberek. A film ikonikus jelenete a csata a hóban a tankok ellen. Régi darab, de megéri.

A híd túl messze van (1977)

Brutális sztárparádé - ma ilyet már elképzelni is nehéz! Az egy négyzetméterre jutó legendák száma fenomenális! A film megvalósításban a Kelly hőseitől alig marad el - akkoriban ez volt a klasszikus stílus - de mennyivel komorabb a hangvétel. A film a kor viszonyainak megfelelően nem túl hiteles - amcsi tankok rohangálnak német jelzéssel, mint német páncélosok, stb. De a híd körüli csata eléggé rendben van - mondom a 70-évekhez mérten, hol van ez egy mai jelenethez képest... A film egyébként a Market Garden hadművelet eseményeivel foglalkozik, főleg az Arnhem-környéki harcokkal.

Kelly hősei (1970)

A másik korlegenda. A témát egy marék humoros jelenettel oldja - részben laposítja is el. Abszolút, de nem hiteles, nem háborús, hanem inkább háború-kori kaland film. Clint Eastwood már itt is karót nyelt alak, Sutherland egy idióta karaktert alakít, Telly Savalas pedig kopasz - mint mindig. A film kalandnak remek, történelmileg borzalmas - de ekkor ez jelentette a csúcsot. Mai szemmel inkább kínos, de gyerekkorban mennyire szerettük. Egy kellemes nosztalgia-mozizásnak tökéletes, javaslom egy jó sörözgetés mellé, nyári napon.

Ellenség a kapuknál

Judd Law megmenti a hazát egy száll Mosin-Nagannal, meg 5 tölténnyel. Egy háborús köntösbe bújtatott szerelmes-kaland filmecske, de egyébként vannak ténylegesen kiváló jelenetei. Kedvenc színészeim közé sorolom Ed Harrist, akit itt is imádtam. A körítés egy fantazmagórián alapszik, ami problémás, mert főleg nyugaton ilyenek alapján vélik ismerni az emberek a háború eseményeit. König őrnagy karaktere valós személyen alapszik (elvileg Heinz Thorvald volt az eredeti karakter), de nem ő volt az egyetlen reménye a németeknek, bár állítólag valóban volt hasonló párbaj Zajcevvel. A csata sokkal inkább szólt a közelharci képesség közti különbségről, mint mesterlövészek párbajáról, de az valóban igaz, hogy a szovjet mesterlövészek erősen akadályozták a német felderítés és a megfigyelési feladatok eredményes ellátását (a német hadseregben fontos szerepe volt a tüzérségi és légi megfigyelőknek, akik pontosították a csapások helyét). A csata viszont a várostól távol, a szárnyakon dőlt el, a Don és a Volga partján, nem a városban. A film egy jól szerkesztett kalandfilm, nem háborús, de tematikájában ritka darab, így valóban érdemes lehet egy utólagos megtekintésre.

A híd (The Bridge 2008)

Amennyire nem ismert annyira kiváló darab. Megközelítőleg Hitlerjugend korú gyerekeket toboroznak össze, mint vésztartalék, hogy a felmentésükig tartsanak egy fontos átkelőt egy kisváros mellett a Birodalomban brutális amerikai túlerő ellen (ha jól emlékszem, a kisvárosból is származnak a srácok). Nem beszélve, hogy a szemben álló fél harcedzett veteránokból áll, míg a srácok tegnap még suliba jártak. A film remek, alacsony költségvetése ellenére eléggé rendben is van.

A halál 50 órája

Történelmi hitelesség-mentes darab, inkább kaland-, mint hábosús film. Beleillik a Kelly hősei vonulatba - elvégre annak a kornak a terméke. Itt igazán pofátlan a Patton tankból, festéssel "csinált" Tigris vagy Párduc megjelenítés. Mai szemmel bugyuta, de mi a '90-es években nagyon szerettük - más nekünk nem volt.

 

 

Mesék, animék

Grave of the Fireflies

    

Ha 2 óra magányra, meg pár óra bőgésre lenne kedvünk, nyugodtan nézzük meg ezt a gyönyörű, japán animet. A szereplők japánban, szüleiket bombázásban elvesztő gyerekek, akik a háború borzalmain keresztül igyekszenek egy távoli családtagjukhoz, hogy ott nevelkedjenek tovább, éljék túl a háborút. Rengeteg válság, probléma során mennek előre. A testvérpár személyes tragédiáján keresztül Japán háborús tragédiájára látunk rá. Kemény film, csak ajánlani tudom. Ez a filmecske újabb bizonyíték arra, hogy a felnőtteknek szóló animék esetében a rajzolt megvalósítás csak eszköz, nem a minőség, komolyság szemléltetője - a japán rajzfilm tud nagyon érett lenni.

Girls und Panzers

Klasszikus manga-anime: falatka ruhák gyerek-lányok ja és tankok, hihetetlen technikai pontossággal (a témához mérten)

Hellsing Original Series

Technikailag, beteges sztoriban nagyon anime - egyébként egy csodaszépen megrajzolt, csak felnőtteknek szóló sci-fi/cyber/fantasy keverék


Panzer 88

Tigris a hóban… mintha lett volna egy hasonló orosz film anno (White Tiger talán)

Csak a miheztartás végett, a képen látható: egy négycsövű Flak, egy Kettenkrad egy Famo féllánctalpas egy feltehetőleg Panzer IV roncs, egy ijedt német katona, ja meg egy szovjetet mintázó démon-harcos...

Még mindig csak előkészületben, lehet, hogy sohasem fejezik be.