Intro

Magamról

Nevem Bak József, eredetileg Pest megyei illetőségű egyén. Már nem vagyok mai csirke - valamikor a rendszerváltás előtt születtem, ma már közel a 4x-hez - de durva, még kimondani is. Eddigi dolgozói karrierem során elég sok mindent csináltam - voltam lent, talán az utóbbi időben - ha nem is fent, de talán - jobban mennek a dolgok. A szakmai pályát, a nagybetűs melós életet anno még betanított munkásként kezdtem – voltam szoftver boltban eladó, de voltam nagyon rövid ideig még műanyag zacskó-gyártó üzemben is, majd egy német, autóipari beszállítónál dolgoztam közel 8 évet. Sok mai „fiatallal” ellentétben még voltam katona (utolsó előtti vonulás – utólag is: nem bánom, bár a havi fizetés/zsold nem volt összeegyeztethető téma már akkor sem).

A leszerelés után döntöttem el, hogy ebből az életből valahogy ki kellene evickélni - a következő szeptemberben bejelentkeztem az ELTE Informatikai szakára, mint Programozó Matematikus, esti képzésre, munkaidő mellett.

Kemény 4 és fél év volt, de 2009 közepén sikeres záróvizsgával várt a forgószékes világ - az elhízás, a mozgáskorlátozott, digitális börtön… szép karrier, na.

Az új életmódhoz járt az elvárt, jól megérdemelt tisztelet - gyorsan fel is szedtem két év alatt 20 kilót, mára ezt sikeresen felvittem 130+-ig - amikor ezt leírom már nem kapok levegőt…

Életem első 31 évét Pest megyében éltem le, az elmúlt 7 Miskolcon telt, máig itt élek – sok legendáriummal ellentétben élhető, élni akaró város ez. Saját tapasztalataim alapján azt mondanám: eszenciájában egy tömörített Budapest.

Azóta miskolci cégeknél dolgozom, néha több, néha kevesebb sikerrel, néha nagyobb, néha kisebb lelkesedéssel. Remélem, hogy az évek során átélt élmények, megismert élethelyzetek jobb embert faragtak belőlem, bár erre nem minden családtagom tenné rá a havi fizetését.

Szakmai tapasztalataim során a webes világ teljesen elkerült, de ma már ez - sajnos - nem kifogás, így az utóbbi években én is elkezdtem ismerkedni a saját területem webes megoldásaival. Ez főleg autodidakta okulást jelentett, de azért néha-néha felmerült már szakmai munkám során is egy-két ilyen munka.

A mai napig gyerek vagyok bizonyos fokig - imádom a játékos dolgokat: makettezés, PC-s játékok, társasjátékok, kártyajátékok, wargame (bár erre sok lehetőségem nem volt soha, nincs is egy teljes szett seregem semmiből). Szeretem az igényes rajzfilmet, komoly témájú, vagy pihent animeket - viszont kedvenc rajzfilmem talán a Hercules...

Kedvenc területeim: ókor, főleg Egyiptom és a Közel-Kelet akkor (Hettiták, Asszírok, Görögök, Perzsák), általában a magyar hadtörténet, a 19.-20. század háborúi, fantasy világok (Tolkien, TSR D&D, R.R. Martin, WHF és WH30-40K).

PC-n imádtam a Total War, a Company of Heroes és Panzer General jellegű sorazatokat, “új” (40 fele későn érő típus vagyok, jó?!) felfedezettjeim a World of Tanks, World of Warships játékok.

A site-on várhatóan mindig találok majd helyet utalgatásokra, pontokra, ahol egyiket-másikat előhozhatom példának....   

Sok könyvet is olvasok, még többet gyűjtök be, főleg a már említett témákban - nem vagyok szépirodalom-fan, sorry. Részben a beszerzett könyveim, részben a szakmám, részben pedig az utóbbi időkben felerősödött vágy, hogy valami engem is érdeklő dolgot műveljek vezetett oda, hogy régi kicsi álmom - legalább részben, középtávon - útra indul.

Hogy milyen könyvek, filmek, egyebek érdekeltek a kapcsolódó témában: tekintsd meg a Forrásajánló menüpontot.

Céljaim

Egyik célom a website-al, kiélni gyerekkori vágyaimat, hogy történelmi, főleg világháborús témákban információkat szerezhessek (ennek tömeges begyűjtéséhez kellene valami cél is, ezért csinálnék ugye website-ot), hogy ilyeneket másoknak én is átadhassak - hogy szereplési vágy… hm, talán az is akad egy kicsi.

A site másik, számomra nagyon fontos célja általánosan bemutatni, a háború korát eszközein, körülményein, híresebb személyein, vagy éppen az átlagember szemén keresztül, képet adva egymásnak, hogy segíthessek/segíthessünk másoknak elképzelni ezeket az éveket. Hogy én erről honnan tudnék? Könyvekből - én sem éltem ott, nagyszüleim, akik megélték, már nem élnek (apai nagyapám volt tudtommal szovjet fogságban is, mint sokan mások, de ő visszatért legalább).

A weblap alapvetően a német fegyveres erők járműparkjára koncentrál, illetve ezzel kapcsolatos, önálló témakörökre - mint gyártási adatok, élet a hátországban, stb.

Abszolút nem hiszem, hogy a témakör alap szintű megértéséhez szakmai irányú, doktori kellene, nem hiszem, hogy csak akadémikusoknak lehet joga ezekről okosakat, butaságokat írni.

Kitűzött cél a szűk témakör(ök) részletes, ámbár nem szakmai felsőfokú bemutatása az általam elérhető igényes szinten.

Az elkészült vagy készülés alatt álló szakmai anyagokat nem birtoklom, nem célom más tudásával ékeskedni. Bárkinek a megjelent tartalommal problémája van, jelzi - eltávolítom, átírom, kiegészítem (pl.: Irodalomjegyzéket).

Bárkinek jogában áll a már publikált témakörökhöz kiegészítő információval hozzájárulni - ilyen esetben a javítás/kiegészítés mértékét figyelembe véve nevével, mint kiegészítő-társszerző felvételre kerül a cikk mellé (ha ragaszkodik a nonimitáshoz persze eltekintek tőle).

Mi NEM célom

Reményeim szerint a kis önös akcióm egyszer eljut erre a szintre és képes lesz részévé válni ennek az egyébként részben zárt közösségnek.

Részben zárt, mert:

 • kényes a témakör maga is; az embert könnyen lefasisztázzák a mai időkben, támadják méltánytalanul, mert az uralkodó vélemény szerint a témakör felemlegetése is sok helyen tabu.
 • A témakör valóban egy nagyon kényes határterületen mozog - ahol, nagyon nehéz nem összekeverni a dolgokat.

Kifejezetten:

 • Nem célom versenyre kelni a már befutott, főleg magyar lapokkal. Részben tőlük is gyűjtöttem anyagot, tiszteletem nekik az eddigi munkájukért, további kitartást a jövőbeni tevékenységeikhez. Remélem idővel sikerül majd egyiküket, másikukat közelebbről is megismernem.
 • Nem célom beleállni feleslegesen, kényes témákba - a Holokauszt kifejezetten tiltott téma a site-on.
 • Nem célom kimosni, vagy feleslegesen ekézni embereket, csoportokat, fogalmakat.
 • Nem célom új, eleddig nem értelmezett, világ megváltó elméleteket gyártani, megmagyarázni.
 • Nem célom olvasókat a saját vélt, vagy valós értelmezésemről betegesen győzködni - egyet lehet érteni, lehet cáfolni, de beleállni véget nem érő vitákba nem fogok.
 • Nem célom személyeskedő hangvételt alkalmazni élő, vagy már halott személyre, csoportra - ez a tevékenység mások részéről is írtásra kerül (talán úgy hívnátok: 
 • moderálás).
 • Nem célom vállalhatatlan ügyek mellé bátran kiállni - mertcsakazértis…
 • Nem célom polkorrekten kerülni a harchelyzettel (világháború, nem a várható beszólások) kapcsolatos egyéb elemeket - mertcsakazértmégsenem…
 • A site célja NEM a szélsőséges közösségek szalonjaként üzemelni, szélsőséges megnyilvánulásoknak teret adni, és ennek polkorrekt ellenkezője sem.

Jövő, középtáv

A site-on egyelőre mindenképpen csak én fogok anyagokat, témaköröket feltölteni, de nem zárom ki, hogy néhány kiváló, lelkes, szakmai-fan, ‘novícius’ a jövőben felkerüljön a legfelsőbb szakvezetésbe.

A weblap a munkaidőmet is figyelembe véve lassan fog várhatóan fejlődni. Előbb csak önálló cikkek jelennek meg, kisebb képtárakkal megtámogatva, később érkezhet több, mára elvárt funkcionalitás - kommentelés moderálással (hm, ide fog kelleni úgy érzem), fórum, hang és videó megosztás, Twitter/Facebook illesztés, stb. Mindent a maga idejében, az felmerülő igények fényében.

Hiszem, hogy van egy szűk, de marginális szerepéhez képest népes tábor, aki hozzám hasonlóan a téma iránt érdeklődő, lelkes amatőr, esetleg félprofi, akiket megfelelő alapon egy közös térbe lehetne fogni.

Talán egy nap - többed magammal - részese lehetek egy ilyen összefogás kialakításának (vagy, ha már létezik), tagként magam is csatlakozhatom ehhez a klubhoz.

A site lassan, de folyamatosan fog fejlődni, szépülni, ahogy azt időm és tudásom engedi. Mivel jelenleg Fórum nem lesz a weblapon interakcióra csak levelezés útján lesz egyelőre lehetőség. Bárkinek hasznos kiegészítője, javítani valója, észrevétele, esetleg kérdése lenne az alább megadott e-mail címen tudja velem felvenni a kapcsolatot.

E-mail: generalvonsepp@gmail.com

2017.07.01

Panzer von Sepp

Az Északi Hadseregcsoport páncéloscsapatainak,

feketeöves, elkövéredett, karosszék tábornoka