Marder III

Szintén a Barbarossa hadművelet negatív tapasztalatai hívták életre ezt az eszközt - minő fura az élet, számozása ellenére kronológiailag ez volt az első verzió. A háziasítást kvázi zsákmány megoldásokból hozták össze, így érdemi német eredetű erőforrás elvonással igazán nem is járt.

Marder IIIM (Sd.Kfz 138) adatai:

ÁLTALÁNOS:

Jármû Típusa: könnyû páncélvadász

Hadrendbe állítás: 1943 nyara

Kezelõk száma: 4 fõ

Harci tömeg: 10,5t

 

MÉRETEK:

Teljes hossz: 4650mm

Törzs hossz: 4650mm

Szélesség: 2160mm

Magasság: 2480mm

 

FEGYVERZET:

Fõ: 75mm PaK 40/3 L46 páncéltörő löveg

Löveg oldalszöge: balra 30°, jobbra 30°

Kiegészítõ: nincs

 

LÕSZERKÉSZLET:

Fõ: 38 lövedék

Kiegészítõ: nincs

 

PÁNCÉLZAT:

Páncéltest elõl (orrlemez): 20mm (80°-os dõlésszög)

Páncéltest elõl (vezetõ elõtt): 25mm (78°-os dõlésszög)

Páncéltest oldallemeze: 15mm (90°-os dőlésszög)

Páncéltest farlemeze: 8mm (90°-os dõlésszög)

Küzdőtér elõl: 25mm (74°-os dõlésszög)

Küzdőtér oldallemeze: 10mm (78°-os dõlésszög)

Küzdőtér hátsólemeze: nincs

Küzdőtér tetõlemeze: nincs

 

HAJTÓMÛ:

Motor: Praga EPA TZJ R-6 hengeres benzinüzemû

Teljesítmény: 125LE

Tüzelanyag-tartály: 218 l

 

TELJESÍTMÉNY:

Maximális sebesség országúton: 42km/h

Maximális sebesség terepen: 24km/h

Hatótávolság országúton: 185km

Hatótávolság terepen: 140km

Fejlesztés története

a keleti front kezdeti csatározásai során kiderült, hogy az első vonalbeli csapatok híján vannak egy megfelelő képességű, önjáró páncéltörő eszköznek - a Panzerjager I kéznél volt, csak kevés volt belőle és kezdett gyengének hatni.

Elhagyott, korai Marder III a sivatagban - jól megfigyelhető a környezet egyhangúsága, abszolút egyenletes magassága. Egy ilyen környezetben egy ilyen magas jármű felért egy kilátó toronnyal - annak minden pozitív és negatív hatásával.

A felvetődött problémára égető sebességgel kellett hatékony megoldást találni. A harcok közben folytak; a hadiszerencse és a borzalmas szovjet hadvezetés folytán hatékony romboló fegyverek tömege került hirtelen német kézre. Páncélosaik alvázgyártása ekkori mérték szerint töretlen volt még (az amerikai-orosz tömeggyártás ekkor még ismeretlen fogalom, nincsenek még terrorbombázások sem a Birodalom felett), így adta magát a gyors házasítás. Lévén Panzer III és IV alvázakra a páncélosok előállításánál volt nagyobb igény, így egy másik, megbízható delikvensre, a cseh CKD/BMM gyártmányú Panzer 38(t)-ként rendszeresített alvázra esett a választás. Kiváló választásnak igérkezett: érdemi német gyártókapacitást nem vont el sem a löveg, sem az alváz, mégis megoldotta a problémát.

Kései Marder IIIM - hátsótraktusra helyezett küzdőtérrel

A terveknek megfelelően a nagy mennyiségben zsákmányolt ZiS-3-as lövegeket alkalmassá tették a német 75mm-es PaK 40-hez rendszeresített lövedék használatára (ezt újrahuzagolással érték el), majd egyszerűen a kissé módosított eredeti alváz tetejére rögzítették. A módosítások után a löveg a saját, eredeti lövegtalpával került beszerelésre. A küzdőtér 10mm-es vékony lemezekből lett kialakítva - ezek ellenálltak a kézi fegyverek tüzének, de már a szovjet páncéltörő puska lövedékeit sem bírták ki (a páncélvadász konstrukció átka).

Szovjet PTRS 41 páncéltörő puska - képes volt végezni a személyzettel

Az első generációs Marder III esetében a hosszú löveg eléggé a jármű elejére került így bőven túllógott a jármű orrán. Ezzel részben orrnehézzé vált a páncélos, részben a hosszú, rázkódós menetek során szükséges volt a löveget menetstabilizátorral támasztani (ez egy acélgyűrű egy heggesztett álványzaton, ami magát a csövet tartja menet közben; a lenti képeken a vezető fülke előtt kivehetőek, ahogy kicsit előrenyúlnak leengedett állapotban. Hasznos ámde problémás dolgok voltak; a leszerelésükhöz nyugodt körülmények kellettek, mert el kellett hagyni hozzá a járművet).

Marder III - a korai változat, középre helyezett, magas küzdőtérrel

Az így kapott harcjármű hivatalos elnevezése Panzerjager 38(t) für 7,62cm PaK 36( r ) lett - a máig ismert Marder III elnevezést személyesen Adolf Hitler adta neki, mikor 1942 február 27-én egy bemutatón megszemlélte. Ez volt a három altípusból az első. Arra vonatkozóan nem találtam adatot, hogy ennek lett-e volna megkülönböztető betűs típusmegnevezése (majd látjuk, hogy a másik kettőnek volt), de egyes források szerint ehhez az altípushoz akkoriban a Panzer 38(t) G alváltozati alvázat használták fel, úgyhogy talán használatos volt a Marder IIIIG elnevezés is (ehhez hasonló névkonvenciót alkalmazott a német hivatal minden más típusnál is).

Korai Marder III G-H változatú alvázzal

A következő altípus esetében az elfogyóban lévő orosz eredetű 76,2mm-es löveg helyett a német PaK 40 löveg módosított változatát szerelték. Mivel ez a löveg méretében nagyobb volt az orosz verziónál - lövegpajzsa is nagyobb volt -, illetve a megszerzett tapasztalatok alapján is módosításokat eszközöltek volna, így ennél az altípusnál az eddigre már BMM-nek átkeresztelt eredetileg CKD gyár közvetlenül az alvázhoz erősített három lemezes, egyszerűsített szegecselt teknőbe szerelte a főfegyverzetet. A megoldás áldásos hatásaként a páncélos teljes magassága kissé csökkent. Az elrendezésben maradt nagyjából középen a küzdőtér - azaz maradt orrnehéz a jármű. Az így létrehozott jármű teljes neve Sd.Kfz 138 Panzerjager 38(t) mit 7,5cm PaK 40/3 Ausf H lett, röviden Marder IIIH.

Módosított tervezetű Marder IIIH - már PaK 40 német löveggel

A típus alvázát bíztosító Panzer 38(t) alap az évek során folyamatosan egyszerűsödött, javult. Ennek folyományaként a gyár soronkövetkező altípusát emelték be a Marder programba is. Ennél a típusnál további módosításokat hajtottak végre a páncélvadászon. Megszűntették a jármű orrnehéz elrendezését, kialakítva ezzel az eszköz végleges formáját. A löveg a küzdőtérrel együtt teljesen a jármű végére került a löveg tömegközéppontját a teknő közepe felé tolva. A menet stabilizátor ennek ellenére maradt, mert hasznossága egyértelműen bebizonyosodott (később a legtöbb hosszúcsövű német harcjármű alkalmazta ezt a technikát).

A már bemutatott Marder IIIM kép - jól kivehető a csövet tartó menet stabilizátor

Az így kapott harci eszköz az alváz alapján a Marder IIIM jelölést kapta, hadrendi, hivatalos neve a Sd.Kfz 139 Panzerjager 38(t) mit 7,5cm PaK 40/3 Ausf M lett.

Minden alváltozatot egyben számolva azért a Marder III-ból tisztességes, 1561db koptatta az utakat a háború során.

Marder III a harcban

Marder III grafika - a DAK állományából, Észak Afrika hadszinteréről

 

Hasonlóan az említett szürke eminenciásokhoz, a Marder III sorozat sem büszkélkedhet igazán kiemelkedő harctéri legendás történettel. Bár egy könnyű páncéltörő, önjáró löveggel kapcsolatban azért fennmaradt egy érdekesebb történetecske. Hitler külön utasítására az első széria elsőként kigördülő járműveit Észak Afrikába kell küldeni a DAK megtámogatására - Rommelnek komoly fejtörést okozott ekkor a britek Matilda II nehéz gyalogsági támogató tankja. A hadszíntéren aztán viharos sebességgel vívta ki magának a kellő tiszteletet, eme kis páncélos. A kilométerekig egyenletes, domboktól mentes kősivatagos terepen kedvére vadászgatta a Nemzetközösségi csapatok kisebb űrméretű löveggel szerelt tankjait. A britek meg voltak győződve, hogy a félelmetes hírű 88mm-es FlaK 36 mobilizált változatával kerültek szembe. Azt hiszem ennél nagyobb dícséret egy kisebb kaliberű fegyvernek nem kell.

 

Marder III legénysége ellenséget talál a hátában - valószínűleg beállított jelenet

 

A típus természetesen annak ellenére végigharcolta a háborút - folyton csökkenő ütközet létszámban -, hogy csak átmeneti harcjármű volt - a németek sohasem rendelkeztek elegendő váltótípussal, hogy végleg lemondjanak a kiváló mesterlövészről.

Végítélet


Általánosságban elmondható, hogy a Marderek abszolút meghálálták a beléjük fektetett bizalmat, sőt sokkal többet adtak vissza, mint amit a német hadvezetés előzőleg elvárt tőlük.

Marder IIIG egy kisvárosban - további harcok alól felmentve

Az összes konverziót egyben értékelve a pozitívumok (pontosság, precizitás, könnyű kezelhetőség), de a negatívumok (magas felépítmény, könnyű célpont, gynge védettség) is hasonlóak voltak. A család egyik tagja sem volt kimagasló képességű, de egyik sem vallott szégyent egy olyan háborúban, ahol nálánál jobb konstrukciók is képesek voltak súlyosan besülni.

Marder III a sivatagban - nincs jól

Jó, nagyon jó kis páncélosok voltak, de sorsukat ők sem kerülhették el - együtt buktak el a III Birodalommal együtt, csak romokat hagytak maguk után.

Marder IIIM - nem bevethető

Felismerhetetlenségig szétlőtt német járművek - a háttérben egy Marder páncélvadász

 

Az ellenséges acéláradatot ők sem állíthatták meg, erre képtelenek lettek volna. De amit egy átmeneti fegyverrendszer elérhetett ilyen zavaros időkben ők végtére is - elérték.

Linkek, Szakirodalom

Dr. S. Hart & Dr. R. Hart: Az II. világháború német páncélosai

A Wikipédia vonatkozó lapja annyira felületes és hibás, hogy inkább nem vettem számításba

http://www.achtungpanzer.com/marder-marten-series.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Marder_III

http://tanknutdave.com/marder-iii-tank-destroyer/