Wespe

Tény: a Német Birodalom egyszerűen 1939-ben még nem állt készen arra, hogy egy nagy volumenű háborút sikeresen levezényelhessen. Ehhez a felszerelése csak úgy 1942-re teljesedett volna ki mérnökeik számítása szerint is. Ennek részeként a klasszikus fogatolt tüzérséget például fel kellett volna váltani önjáró változattal, mind a közepes, mind a nehéz kategóriában. Mivel ezekkel bőven késésben voltak, így kénytelenek lettek improvizálni. Ennek lett eredménye a Wespe is.

WESPE (Sd.Kfz 124) adatai:

ÁLTALÁNOS:

Jármű Típusa: önjáró tüzérségi löveg

Hadrendbe állítás: 1942 nyara

Kezelők száma: 5 fő

Harci tömeg: 11,5t

 

MÉRETEK:

Teljes hossz: 4790mm

Törzs hossz: 4790mm

Szélesség: 2240mm

Magasság: 2320mm

 

FEGYVERZET:

Fõ: 105mm LeFH 18/2 L/28-as tarack

A löveg oldalszöge: balra 17, jobbra 17

Kiegészítő: nincs

 

LŐSZERKÉSZLET:

Fõ: 32 lövedék

Kiegészítő: nincs

 

PÁNCÉLZAT:

Páncéltest elől (orrlemez): 20mm (75°-os dőlésszög)

Páncéltest elől (vezető előtt): 20mm (60-75°-os dőlésszög)

Páncéltest oldallemeze: 15mm (90°)

Páncéltest farlemeze: 20mm (90°-os dõlésszög)

Küzdőtér eleje: 12mm (69°-os dőlésszög)

Küzdőtér oldallemeze: 10mm (73°-os dőlésszög)

Küzdőtér hátsólemeze: 10mm (74°-os dőlésszög), lenyitható

Küzdőtér tetőlemeze: nincs

 

HAJTÓMŰ:

Motor: Maybach HL 62 TR R 6 hengeres benzinüzemű

Teljesítmény: 140LE

Tüzelőanyag-tartály: 170 l

 

TELJESÍTMÉNY:

Maximális sebesség országúton: 40km/h

Maximális sebesség terepen: 20km/h

Hatótávolság országúton: 140km

Hatótávolság terepen: 95km

Kezdetek

A Panzer II 1942-es kivonása után igen szép számú, felhasználható alváz maradt vissza. Egy részüket feltehetően felderítő és tüzérségi megfigyelőként felhasználták, vagy átalakították, de a többsége így is rendelkezésre állt. Ezek egy nagy részét egyéb páncélosok fejlesztési programjához rendelték - lásd.: Marder II, vagy Panzer IIL Luchs.

Az eredeti, háború előtti tervekben a páncélos alakulatok a saját sebességükhöz igazodó tüzérséggel lettek volna felszerelve. Ezeket a terveket a háború kitörése keresztül húzta, de a terv ettől még maradt csak a kivitelezést kellett menet közben kivitelezni. A kivitelezés koránt sem volt zökkenőmentes - egy sor prototípussal kísérleteztek, mint a SiG-család tagjai -, de eleddig nem találták meg azt a fegyvert, ami sorozatgyártásra is alkalmas lett volna és a feladatot is jól ellátta volna.

A Panzer II sorozatgyártása megoldott volt, egy nagy adag már készleten is volt az átalakításokhoz, ha szükséges további alvázakat is tudnak gyártani a meglévő tervek alapján, így remek alapnak bizonyult - az új próbadarab tervezése megindult.

A kis méretű páncélos nagy méretű löveget nem tudott elhordani, így a választás a hadsereg második legkisebb lövegére, a 105mm-es LeFH (magyar katona-szlengben Göring-ágyú) tábori tarackra esett. Kiváló döntés volt - a löveg nagy számban állt rendelkezésre, lőszer ellátottsága is viszonylag könnyen biztosítható volt a fronton, karbantartási igénye viszonylag alacsony volt.

Történet (verziók, módosulások)

Az így megtervezett harcjármű a Wespe (darázs) nevet kapta, de a szokásoknak megfelelően lett egy teljes, technikai leírású neve is: 10,5cm LeFH 18/2 auf Fahrgestell Pz II (sf) Wespe (Sd.Kfz 124). Mi csak maradjunk meg a Wespe mellett… köszönöm.

Tervezés-gyártás terén négy cég közös konzorciuma vett részt: az Alkett, Rheinmetall-Borsig és a MAN tervezte és szállította a részegységeket, míg a Famo végezte a gyártás-összeszerelés folyamatokat.

A harcjármű a klasszikus önjáró löveg jegyeket követte. A jármű méretes lövege, gyenge alváza miatt komoly, zárt felépítmény nem jöhetett szóba, a felépítmény dobozszerű, felül-hátul nyitott lett. A löveg a középvonaltól kicsit hátrébb került, a lövegről megtartották a csőszájféket. Tömeg megtakarítási okokból lőszerrel sem volt éppen túltöltve - összesen 40db-ot rendszeresítettek hozzá.

Harci alkalmazás

Nem kérdés, hogy az önjáró tüzérség mennyivel hasznosabb tudott lenni egy normál fogatolt tüzér üteghez képest - állásba rendeződni, tűz-késszé válni, sokkal gyorsabban tudott, mint fogatolt társai. Sőt, előre kiépített állásokra sem volt szüksége, de ellenséges behatás esetén a rögtönzött tüzérségi körletet is sokkal gyorsabban és rugalmasabban fel is lehetett számolni.

Hiába viszont minden érzékelhető előny, a német hadiipar sohasem volt képes még ahhoz sem elegendő önjáró tarackot előállítani, hogy minden páncélos és páncélgránátos/motorizált magasabb egységet a rendeltetés szerinti darabszámmal ellásson. Így a Wespe minden előnye ellenére viszonylag ritka vendég volt az alakulatoknál - összesen 683db készült belőle. A programot pedig 1944-ben be is fagyasztották - feltehetően a gyártókapacitás, a nyersanyagok csökkenése és az ebből következő racionalizálás következtében más, fontosabb eszközökre állították át a gyártókapacitásokat.

A felszerelt Wespe ütegek a tervezési táblák szerint rendelkeztek egy-egy fegyverzet nélküli lőszerszállító Wespe járművel is. Ezek egyik tulajdonsága, hogy teljesen csereszabatos volt a normál Wespékkel, így akár tábori körülmények között is átszerelhetők voltak löveggel ellátott Wespévé, ha arra volt szükség. Ezekből összesen még további 90db készült a fent említett darabszámon felül.

Wespe üteg Panzer III oszlopot támogat valahol Keleten

Végnapok

A gyártás 1944-es leállása és a fokozatosan romló harctéri körülmények miatt, a bevethető Wespe járművek száma folyamatosan csökkent. A háború utolsó hónapjaiban már csak elvétve volt egy-kettő páncélos hadosztályonként. Nehezen érthető, de a helyzet valós; 1945 tavaszán egyes páncélos “hadosztály”-ok egy számjegyű, bevethető páncélossal rendelkeztek: ebben benne volt minden páncélos, páncélvadász, önjáró löveg és lövészpáncélos.

Meglepett tüzérüteg - sietve távoztak, többen végleg elmaradtak

 

Dietrich SS tábornok legendás viszontválasza Bécs parancsnokának azon kérdésre, hogy a város védelméhez mennyi páncélos áll rendelkezésére: “6 darab - ezért hívnak minket a 6. Páncélos Hadseregnek.”

Ez mindent megmagyaráz...

Linkek, Irodalomjegyzék

Dr. S. Hart & Dr. R. Hart: A Waffen SS fegyverei és harceljárásai

Dr. S. Hart & Dr. R. Hart: Az II. világháború német páncélosai

Földi Pál: Tankkönyv

Kurt Rieder: A III. Birodalom páncélosai

http://www.achtungpanzer.com/wespe.htm

http://www.tanks-encyclopedia.com/ww2/nazi_germany/SdKfz-124_Wespe.php

http://www.germandaggers.com/Gallery/PZ.php