Könyvajánló

Bevezető

Magyar nyelvi területen akad pár, megfelelő és néhány egészen kiváló forrás a téma kedvelői számára. A régi, öreg "motoros" gárdából említhető a Kossuth, Zrinyi Kiado/Nyomda; ezek több, szakmai jellegű, technikai anyagot jelentettek meg az évek során. Ezek kevésbé olvasmányosak, általában a kor végzett, nyugállományú tábornokai, műszaki tisztjei írták, mentorálták, illetve történészek vettek még részt a kivitelezésben.

 

Ami nálam nagyon bevált viszont az újhullám két nemes képviselője, illetve az általam csak "WC-könyveknek" nevezett olcsó, szürke lapokra nyomtatott, zsebkönyvek kvázi-garmadájának néhány jobb képviselője. Első csoport két tagja nálam eddig a Hajja és fiai Kiadó háborús könyvei (nem mind, vannak nagyon gyenge, propaganda-jellegű írások) és a Puedlo Kiadó (sajnos nincs hivatalos honlapjuk, javaslom az adott könyves-webshop részletes keresőjét böngészni) ide vonatkozó szakmunkái. Az utóbbi csoportba sorolnám Földi Pál és Kurt Rieder könyveit (vannak mások is, más kódnevekkel, de azokat nem tudtam így megjegyezni). Itt is hullámzó a minőség, sokszor esik át Pali bácsi az önsajnálat, hősgyártás mézesgödrébe, de azért nagyon jók tudnak ezek lenni lefekvés előtt. Kurt Rieder könyveiben sokszor jelennek meg olyan apró, de igen értékes részletek, melyeket eleddig máshol nem láttam, hallottam: gyártás, fejlődés témakörei, árképzés, állami szerepvállalás részletei, stb. Földi Pál könyvekben - mivel rengeteget szereztem meg az évek alatt - többször akadtam ellentmondásra saját maga műveivel. Mivel utólag ezekre nem tud visszautalni az aktuális könyvében (nem tudja megmagyarázni, javítani az új ismeretei alapján) így hamis kép alakulhat ki az olvasóban, esetleg felmerülhet a szerző kompetenciájával kapcsolatos kérdés. Sajnos ez a nyomtatott sajtó egyik nagy hiányossága - amit leírtál úgy marad, vagy új javított nyomtatást adsz ki előszóval, esetleg javítási szedetet, de ez ma már csak egyetemi szakanyagoknál szokás.

 

 

Hajja és fiai kiadványok

A II. világháború német páncélosai

Dr. Russell Hart - Stephen Hart

Kezdjük a nagyágyúval. A legjobb könyv a témában, amit jelenleg birtokolni van szerencsém. Hatalmas mennyiségű technikai adat szinte minden németek vagy velük szorosan együttműködő vállaltok gyártotta rendszerről. A képek szépek, a bemutatások szerintem első osztályúak, a téma megközelítése teljesen semleges - csak a technológiákra koncentrál. Csak a főtípusokkal foglalkozik, konverziós kilengések, kis- és nullszériás megoldásokkal nem (Stürer Emil, Karl nehézmozsár, SiG-széria nincs a listán). A Hart név nálam eddig a minőséget jelenti, két könyvük alapján eleddig nem csalódtam.

A Waffen SS fegyverei és harceljárásai

Dr. Russell Hart - Stephen Hart

Igen, a név ugyanaz, és a téma meredekebb. A témakör szerteágazó mivolta miatt ez a könyv sokkal jobban tűnik összeszedetlennek, de a német eszközpark bemutatásában számomra egy kivételesen fontos darab továbbra is. Nem kifejezetten a harckocsikról szól, van itt kézigránát, aknavető, páncéltörő ágyúk, de kézifegyverek, felderítő páncélautók is. Remek kis darab, bár a szöveges és képi tartalom itt már többször elcsúszik egymástól, néha pár oldallal, ami zavaró, ha más forrásból az olvasásig nem tudtad felvenni a megértéshez szükséges információt.

Harckocsik

Steve Crawford

A Hart-vonulat egy - szerintem - gyengébb kivitele. A bemutatandó páncélosok száma hatalmas - ebből következőleg a bemutató maga édeskevés. Olvasása közben érzékeli csak az ember, hogy a klasszikus amerikai történelem-mesélés áldozata. Minden fontos típust kiemelve, egyfajta látvány-múzeumba invitál minket, de mindebből az odavezető lépcsőkről, kisérletezésekről, sikerekről és kudarcokról semmit sem tudunk így meg. Nem rossz darab, de ha lehetőségünk van az elsőnek bemutatott könyveket szerezzük be hamarabb.

Kurszk

M. K. Barbier

Egy esemény-sorozatra, az 1943-as Kurszk környéki hadműveletekre koncentrál - az odavezető események, felkészülési időszakokkal, technikai részletek rövid felvázolásával. Egyformán koncentrál a hadművelet északi és déli ágával, ami ritkaság. Sok szép, eleddig számomra nem ismert fotóval színesítve az egyébként nem rossz palettát. Nekem anno nagyon bejött, javaslom minden érdeklődőnek beszerzésre.

 

Puedlo Kiadványok

Nos a csoport kiadványaiból nekem eleddig csak Számvéber Norbert könyveim vannak. Ezekre mindig ugyanaz jellemző: száraz, tényszerű, cseppet sem próbál olvasmányos lenni, de hibátlan, sok szép képpel, térképpel illusztrált, pontos képet ad az adott szituációról. Rengeteg a számadat, csapatleírés, szervezeti tábla, veszteségi adatok - aki ezeket szereti, vagy szereti a pontos képet látni, annak ezek is be fognak jönni. Ha nálam a Hart testvérek a legjobbak, akkor Számvéber Norbert nálam a magyar Hart-szint. Van több más jó felkészültségű szerző is (pl.: Szabó Péter), de valahogy mindig Norbertnél kötöttem ki - szavazz a biztosra... Norbert persze előnyben van egy átlagos karosszék-szerzőhöz képest, lévén ő az akkori iratok között alszik a katonai levéltár könyvtárosaként (vannak könyvtáros testvérek és magyarok!), onnan összegyűjteni egy jó könyv megbízható alapját kicsit könnyebb, mint például nekem.

Páncélosok a Sivatagban

Számvéber Norbert

 

Sivatagi hadviselést - mindkét oldal szempontjából - becsületesen bemutatja, a technológiákat, stratégiákat viszonylag részletesen elemzi. Szokásosan rengeteg kiváló képpel, néhány térképvázlattal szemlélteti, szinte odarepít minket az események közelébe. Az első olyan könyv volt számomra, ahol kifejezetten igyekezett a szerző érzékeltetni, hogy a sivatagban minden egysíkú, lapos - egy plató már magaslati pont és egyben "kimagasló" célpont is. Na ezektől lesz egy témabemutatás nekem több, mint mások.

Keleti front magyar vonatkozásban

Számvéber Norbert

 

Itt csalnom kell (lesz még rá később is példa), mert a Páncélosok a Tiszántúlon nem Puedlo kiadvány (az ugyanis Hadtörténelmi Levéltári Kiadványok része), de a négy kötet közel azonos témakörben, Magyar Királyság lerohanásának kezdeti harcait mutatja be (apró csalás, hogy a Keleti hadszíntér és Magyarország 1943-45 ennél tovább is megy bőven a fegyverletételig). Feszes, tömény könyvek egy a magyar szívnek nehéz témáról, de csak javasolni tudom ezeket is.

Hadműveletek Budapestért

Számvéber Norbert

Ez a három kiadvány az előzőek következmény-kötetei. Eldőlt a harc Erdélyért, Tiszántúlért és az Alföldért, a szovjetek egy veszteségekkel nem törődő, irgalmatlan gyors előrenyomulással Budapest és a Csepel-Sziget bejáratánál találták magukat. Ezek a kötetek a fővárosért vívott elkeseredett küzdelmeket írják le. A színvonal adott, a keretek ismertek - rossz nem lehet egyik sem. Persze a Konrad 3 stílusilag azért lóg ki a sorból, mert megint nem Puedló kiadvány... bocsánat.

Magyar kommersz

Tankkönyv

Földi Pál

Egy öreg motoros (miért van/volt © vagy ® jel a neve mellett?), aki több könyvében a hitelesség és semlegesség határán mozog, de alapvetően jó kiegészítője a külföldi forrásoknak - amennyiben azokra nincs pénzünk egy olcsó variánsként Földi Pál abszolút megfelelő lehet az érdeklődők számára.

Páncélos-jellegű könyvek

Földi Pál

Van ennél több is, de terjedelem hiányában ide csak ízelítőt tettem. A könyvek stílusa igen hasonló, egyes helyeken oldalakat emel át más könyveiből, néha ugyanaz a történet másként jelenik meg (pl.: Wittmann hőstette és halála), ami nem baj, ha közben új információra teszek szert, csak akkor illene ezt egyértelműen jelezni, hogy "XY művemben még másként szerepel, mert...". Na ez ezekben elmarad, de ettől még nagyon jó kis könyvek ezek. Én WC-kiadványoknak szoktam volt nevezni őket papírjuk minősége okán, mert én általában ott olvastam ki mindet...

A III. Birodalom páncélosai

Kurt Rieder

Kurt Rieder - biztosan szerzői álnév - szintén hasonló minőségi színvonalat képvisel, ami a könyvkötés és lapminőséget illeti. A stílus, a mondanivaló szerintem teljesen más - nem feltétlenül mindig jobb, de abszolút hiányzik belőle a németpártiság, hungarizmus, az orosz vagy angolszász - ne agy' Isten román, szlovák - lenézés, stb. Ebből fakadóan egy csomó vicces pillanat kimarad belőle, ami Pali bácsinál megvan, de cserébe egy csomó hasznos (vagy annak tűnő) dolgot tudhatsz meg. Ha találok tőle jó témát, általában beszerzem - van belőle szerintem gyenge is, de ez Pali bácsinál is adott, pláne a méregdrága amcsi könyveknél. 

 

Egyelőre legyen ennyi könyvajánlat, ennél sokkal több igen jó kiadvány, mű is akad a piacon, amennyiben nektek van hasonló élményetek másokról kommentben jelezzétek, hátha mások is kedvet kapnak hozzá.